Naslovnica Politika Dodik: Govorili mi da ne trebam kod Putina, a sada i Amerkanci...

Dodik: Govorili mi da ne trebam kod Putina, a sada i Amerkanci “traže sastanke”

243
Dodik i Putin

Banja Luka — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je cilj njegovog odlaska u Rusiju “jačanje pozicije Republike Srpske u nesumnjivo jednom od glavnih centara svjetske moći”, koji bi trebalo da posjeti i u septembru.

Dodik je istakao da je uoči odlaska u Sankt Peterburg na sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razmišljao o tome da bi to moglo da izazove neke negativne posljedice.

– Do samog odlaska na avion imao sam pozive iz Evrope i Sarajeva. Govorili su da mi to ne treba. Ali, smatram da rat u Ukrajini nije naša stvar, osim ovog generalnog pristupa protiv rata i da to se u suštini vodi rat između Rusije i tog liberalnog svijeta koji pada – rekao je Dodik za Glas Srpske.

Dodik je naglasio da je njegova uloga da “predstavlja narod”, te da smatra da treba sa Rusijom da se razgovara.

– Eto, sada i Amerikanci traže neke sastanke. Razgovarali smo kao da nema rata. Osnovne teme su bile vezane za naš prostor, kako napraviti gasovod, kako učiniti neke stvari za veći uticaj ruskog kapitala – naveo je Dodik.

On je istakao da, da se insistiralo da se Rusima uvedu sankcije, da BiH bude proglašena za neprijateljsku zemlju, gas bi se u ovoj zemlji plaćao pet-šest puta skuplje.

– Evo vidimo da se sa Putinom sastaje /turski predsjednik Redžep Tajip/ Erdogan. Imamo novu konfiguraciju odnosa u svijetu, tu su Kina, Indija i Iran, 80 odsto planete nije uvelo sankcije. Zašto bismo pripadali toj globalnoj manjini? Zašto bismo zatvorili vrata koja su nam otvorena? – upitao je Dodik.

 

(StarMo)