Naslovnica Politika Dodik danas kod Putina – U najavi posjete kaže da je “najveći...

Dodik danas kod Putina – U najavi posjete kaže da je “najveći problem u Sarajevu”

119

Moskva — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u posjeti je Ruskoj Federaciji, gdje će se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da će jedna od tema o kojoj će razgovarati biti i “izgradnja gasovoda od Rače prema Banja Luci”.

“Mi sa njima imamo već ugovor koji smo postigli još u vrijeme zagovaranja `Južnog toka` koji je prekinut i prebačen na `Tursko – Balkanski tok` koji je prošao kroz Srbiju. Sada se stvaraju uslovi da idemo dalje. Potpisali smo nekoliko važnih memoranduma u kojima smo se dogovorili da se gradi gasovod u kome će `Gasprom` biti vlasnik 60 odsto, a mi 40 odsto”, rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da će “Gasprom” biti garant za sredstva koja će se angaživati preko banaka da se izgradi taj gasovod plus dvije gasne elektrane na prostoru Republike Srpske.

On je naveo da je najveći problem Republike Srpske što iz Sarajeva ne žele da daju dozvolu da gasna konekcija iz Srbije prođe ispod Drine i da ide dalje prema Banja Luci.

Dodik je podsjetio da je na ovom prostoru Rusija imala niz ekonomskih operacija i da se pokazuje kao jedan od najboljih partnera.

“Mi nismo imali ni jedan problem sa `Zarubežnjeftom`, koji posluje socijalno odgovorno. Želim da im se zahvalim na tome”, rekao je Dodik.

(StarMo)