Naslovnica Politika Dodik će “pisati Trumpu”

Dodik će “pisati Trumpu”

250
Milorad Dodik

Sarajevo — Diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i SAD-a uputila su pismo državnim funkcionerima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.

Upozorili su ih da moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i suzdržani od bilo kakvih aktivnosti koje mogu dovesti u pitanje njihovu, te nezavisnost institucija koje predstavljaju. Ambasadori naglašavaju da je za BiH i njen evropski put neprihvatljivo da državni službenici učestvuju na političkom skupu koji ugrožava njihovu nepristrasnost i nezavisnost.

SNSD ovo odbacuje kao akt pritiska, te to smatra kršenjem Bečke konvencije i miješanjem u unutrašnje stvari BiH.

“Pokušat ću da pitam Trumpa da li je to stav američke administracije. Organizovat ćemo javni miting u Istočnom Sarajevo i tražit ćemo da se taj miting preseli pred OHR u Sarajevu”, rekao je Dodik, a prenosi federalna.ba.

Ovo je novinarima u Banjoj Luci rekao lider SNSD-a Milorad Dodik. Tvrdi da je to zastrašivanje.

Ovaj komitet zadužio je svoje funkcionere da na najširoj osnovi razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice da bi istakli argumente u vezi s aktuelnom situacijom u Republici Srpskoj.

(StarMo)