Naslovnica BiH Dodik: Blokada državnih institucija se nastavlja…

Dodik: Blokada državnih institucija se nastavlja…

353
Milorad Dodik

Istočno Sarajevo — Politički predstavnici Republike Srpske koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine neće učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka unutar oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Ponovio je to danas član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nakon sastanak u Istočnom Sarajevu predstavnika Republike Srpske koji obavljanju dužnosti u državnim institucijama.

Bio je to, ističe Dodik, “radno-konsultativni sastanak gdje su dodatno objašnjene i prezentirane politike nakon odluka Narodne skupštine Republike Srpske o učešću u odlučivanju u bh. institucijama”.

“Zajednički prijedlog srpske i hrvatske stane o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH bit će danas ili sutra upućen u parlament na razmatranje. Prijedlog može biti koristan i za Bošnjake” – kaže Dodik.

Predloženo je, kako je naveo, da se tri sadašnja stranca uklone iz Ustavnog suda i da se tri nova suca biraju iz predstavnika tri konstitutivna naroda, te da ih potvrđuje Dom naroda PSBiH, a ostali sudije bit će birani kako je to i do sada bilo – četiri iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske.

Osvrnuo se i na pitanje međuentitetske linije i pozvao ponovo predstavnike iz Federacije BiH da učestvuju u tim razgovorima jer tvrdi da je samo tri posto te linije markirano, a to predstavlja propis iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(StarMo)