Naslovnica Politika Dodik “bez rukavica”: Izetbegovića optužio da je bio “Srbin”!?

Dodik “bez rukavica”: Izetbegovića optužio da je bio “Srbin”!?

143
Milorad Dodik

Banja Luka — Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da je Bakir Izetbegović “spletke i neozbiljnost sa političkog terena prenio i na teren istorije”.

“Posljednjih dana slušamo predavanja onoga čiji su članovi familije bili dobri Srbi, ali ne zato što to tvrdi Milorad Dodik, nego zato što su se Izetbegovići tako izjašnjavali. Kada je od dobrog Srbina postao `dobri Bošnja` – ne znamo, isto kao što ne znamo odakle takve istorijske fantazije kod Bakira Izetbegovića“, rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše Izetbegovićevu izjavu da su stanovnici BiH prije nekoliko vijekova bili jedan narod – Dobri Bošnjani, a da su nacije formirane u 19. i 20. vijeku.

Dodik je poručio Izetbegoviću da su “Srbi autohton narod i na teritoriji Hercegovine, i na teritoriji Bosne vijekovima unazad o čemu postoje ozbiljni istorijski izvori dostupni svima”.

“Da je situacija u BiH manje opterećena ozbiljnim problemima i teškim temama koje, nažalost, često diktira i istorija, ovaj Izetbegovićev čas istorije služio bi za zbijanje šale u trenucima dokolice”, istakao je lider SNSD-a.

 

(StarMo)