Naslovnica Život Dodijeljena nagrada Handkeu

Dodijeljena nagrada Handkeu

447
foto: agencije

Stockholm — Austrijski pisac Peter Handke primio je u utorak (10. decembar) na svečanoj dodjeli, Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu koju mu je dodijelila Švedska akademija. Nagradu Handkeu kao i ostalim laureatima uručio je švedski kralj Karl Gustav.

Prezentaciju uoči dodjele nagrade Handkeu održao je profesor Andres Olsson iz Švedske akademije koji je dodao da je Handke, koji već 30 godina živi u Francuskoj, slobodno odabrao da piše u egzilu. Olsson je također govorio o novom stilu proze koji je usvojio Handke a koji je uticao i na druge autore.

Demonstracije u Stockholmu, peticije i pisma Švedskoj akademiji, protesti udruženja žrtava genocida, protivljenje ratnih reportera, “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, Handkeova knjiga iz 1996. i poruka ‘Stidi se’ na tržnom centru u Sarajevu, obilježili su dodjelu nagrade austrijskom piscu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Dodjelu nagrade Handkeu koji je podržavao Slobodana Miloševića, koji je umro u pritvoru u Hagu 2006. godine ne dočekavši presudu za ratne zločine, bojkotovale su Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Turska.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)