Naslovnica Izdvojeno Dodig za StarMo: Evo, zašto Poligon!

Dodig za StarMo: Evo, zašto Poligon!

553
Darko Dodig - prroducent Poligona

Mostar — Samo za portal “StarMo” Mostarac Darko Dodig producent ovogodišnjeg “Poligona” u autorskom tekstu nudi odgovor na pitanje; Zašto Poligon?

Piše: Darko Dodig

Ovu priliku koristim kako bih Vaše čitatelje poveo na šetnju-„Književnom stranom Mostara“. Ovogodišnji peti po redu Poligon održava se od 10 do 13.10.2019god uz učešće gostujučih književnika: Josipa Mlakića(BiH), Semezdin Mehmedinović(BiH), Senka Marić(BiH), Katja Grcić(Hrvatska), Andrija Škare(Hrvatska), Danilo Lučić(Srbija), Russ Litten(Velika Britanija).

Programski sadržaji će se odvijati na više lokacija i u raznim prostorima: četvrtak,10.10.2019.god u 20h mala scena HNKa-svečano otvaranje i prvi literarni dvoboj na Poligonu,dvojice,slobodno bi se moglo reći,trenutno najplodonosnijih pisaca u BiHi!

Čvrsto držim, kako neće samo mostarska publika, u velikom broju doći u HNKa…Svim čitateljima portala DNEVNO.ba: svi ste pozvani, uz malo upozorenje,kako ima samo 105 sjedećih mjesta!. No. onima koji budu stajali,Poligon će se odužiti vrhunskim gastro i glazbenim užitkom na after partyu!. Svojevrsna posebnost,ono što čini razliku i to pozitivnu, kad se želi uporediti Poligon s ostalim sličnim festivalima,jest njegova obimnost i prostranost…nije li s pravom Poligon!

Naime,što želim istaknuti, u petak, 11.10.2019.god pod sloganom „donosimo knjigu đacima na klupe“ imamo predavanja: Katja Grcić u OŠ Petar Bakula, Andrija Škare u Gimnaziji fra Grga Martić, Russ Litten u UWC, Danilo Lučić IV(četvrta) OŠ! Dakako da nismo gotovi s programom za taj dan…Večernji programski sadržaj(istog dana) pod sloganom „čitateljima knjiga u ruke“ počinje u 20h HDHS Kosača-prostor galerije, gdje će Katja Grcić, Andrija Škare i Russ Litten svojim nastupom, približiti se publici, govoreči: tko su, s čim se poistovječuju, koliko je bitan neki predložak, ako ga imaju, za njihovo djelo…dakako i u interakciji s publikom podjeliti svoje dojmove o samom Poligonu…Za partyjanere iz publike prava adresa je cafe CoCo LoCo!. Nastavljamo, zadržavajući isti tempo u obimnosti i prostranosti: u subotu, 12.10.2019.god, Senka Marić, Danilo Lučić u svima nam dobro poznatom prostoru Pozorišne kafane u zgradi NP-Mostar, svojim će izlaganjem predstaviti sebe i svoje djelo i pokušati odgovoriti na pitanja publike, posebice će biti zanimljivo čuti mostarku Senku Marić kako odgovara na pitanja svojih sugrađana…Nisam siguran…možda po prvi puta u ovakvom izdanju?

Ono što mi posebno teško pada, no, kako moja razvratnost vapi za partyjima, ne mogu a da Vas ne pozovem i na party, te iste večeri, dodao bih komentar na uspjeh zabave, gostiju od prošle godine: vinil for ever, for everyone, koji je puštao DJ profesor…Poslastica za kraj, knjževna i hip hop rapsodija za odjavu s Poligona: zatvaranje-nedjelja, 13.10.2019.god 12h točno u podne, Studenski dom-prostor cafea, posebno nam je zadovoljstvo što smo ovaj programski sadržaj uspjeli realizirati s upravom doma na čelu s gosp.Mikulićem i voditeljicom društvenih aktivnosti Anitom Glibić, nastupaju svi gostujući književnici pod sloganom „na Poligonu najbliže ste knjzi“ uz glazbenu pratnju, po prvi puta u ovakvoj izvedbi-hip hop dvojac SOVE!.

Kako ne bih ostao dužan Vašim cijenjenim čitateljima, dozvolite par riječi o temi ovogodišnjeg Poligona!. Niti jedan mali narod, pa ni Bošnjaci, niti Srbi a pogotovo danas Hrvati, koji žive i nastanjuju prostor BiHe, ne mogu opstati bez svojih nacionalnih i kulturnih institucija!. Rukovodeći se time, Poligon je odlučio da progovori o najosjetljivijoj temi identitetu, točnije IDENTITETU MEĐU NAMA!. Vjerujem kako tema identiteta dominira, na više razina, posebice u javnim razgovorima i raščljanjivanjima onoga, na koji način i kako se koristi s njime i za čiju korist?!. Svjedoci smo, svakodnevne zaluđenosti identitetom, koji se povlači po prizemnim kafanskim obračunima…Zar ne!.

Molim Vas, dozvolite ovo je prilika da se zahvalim svima koji su podržali Poligon: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Mostar, Turistička zajednica HNKa, UniCredit Bank, Traduki, Eronet, Interagent, Wizard Healt, Agram, Naklada Alfa, Fortuna tours…Uz medijske pokrovitelje uz čiju pomoć zauzimamo javni prostor:DNEVNO.ba, Bljesak.info, Pogled.ba, RDV-radio-koji izaziva ovisnost, Obični radio i dakako portalu Starmo.ba, koji nam ukazuje posebnu pozornost objavom na svojim stranicama…I za kraj…predstavio bih Vam mali tim koji stvara mogučnosti kako bi se Poligon dogodio: dir.festivala Mirko Božić, moja malenkost ima najlakšu ulogu-producenta i kao kordinator Danijel Puvača.

(StarMo)