Naslovnica Mostar Doček na Aerodromu: Prvi let između Mostara i Poljske

Doček na Aerodromu: Prvi let između Mostara i Poljske

26
foto: Fena

Mostar — Na Aerodrom Mostar u utorak je sletio avion poljskog avioprevoznika “LOT” koji je charter letom dovezao 161 putnika, te je po prvi put napravljen zračni most između Mostara i Poljske.

Turisti iz Poljske dočekani su mažoretkinjama i članovima kulturno-umjetničkog društva koji su putnicima ponudili tradicionalne hercegovačke proizvode kao osvježenje. Također, prve goste su dočekali i predstavnici mostarske gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Marijem Kordićem baš kao i rukovodstvo mostarskog aerodroma.

“Na mostarskom Aerodromu napokon vidimo očekivani ‘šušur’ i to me raduje. Već godinu dana komuniciramo u vezi problema Zračne luke Mostar, a konačno se rad od godinu dana počinje vidjeti na terenu, počinju nam dolaziti turisti i evo, danas vidimo primjer najvećeg aviona koji se može spustiti na naš aerodrom. Nadam se da je ovo početak jedne fine priče jer Zračna luka Mostar može biti potencijal čitave Hercegovine”, rekao je gradonačelnik Mostara Kordić, javlja Fena.

Gradonačelnik je istakao kako je jako puno urađeno za oporavak Aerodroma Mostar.

“Za mostarsku zračnu luku godišnje je osigurano dva miliona maraka u nizu od četiri godine. Sjeli smo s Vladom HNK, riješili neke sporove, odrekli se kamata kako bismo maksimalno pogurali aerodrom i slično. Zračna luka ne može preživjeti sama, znamo koliki je njen potencijal i Gradska uprava je odlučila dati maksimalno energije i novca da sve skupa pokrenemo kako bismo imali funkcionalan aerodrom za razvoj turizma, koji nam je bitna strateška grana razvoja u ovom trenutku”, zaključio je Kordić.

U utorak je na mostarski aerodrom sletio 161 putnik, dok je s njega odletjelo 67 putnika.

“Svečano smo dočekali let poljske kompanije ‘LOT’ koja po prvi put u istoriji slijeće u Mostar. Uspostavili smo zračni most između Poljske i BiH, odnosno između Katowica i Mostara, koji će letjeti jednom sedmično od današnjeg dana do 30. septembra ove godine. Sve je to napravljeno u saradnji s tour-operatorom ‘Rego Bis’ iz Poljske”, izjavio je direktor Aerodroma Mostar Ivan Ljubić.

Ljubić je dodao kako je zadovoljan realizacijom ugovora koji je potpisan početkom februara ove godine u poljskim Katowicama.

“Uz sve nedaće koje su nas čekale usput, od ograničenja kretanja putnika preko rata u Ukrajini pa sve do trenutne inflacije realizirali smo planirano. Uz veliki entuzijazam svih zvaničnika na vlasti, radnika Aerodroma Mostar uspjeli smo i nastavljamo s oporavkom i poslovnim razvojem u svim segmentima. Stvaramo ambijent za jednu novu pozitivnu priču”, naglasio je direktor mostarskog aerodroma.

Potom je dodao kako su tokom ljeta najavljeni dolasci iz Italije, Libana, Irske, Jordana.

“Radimo na tome da vratimo stara tržišta, posebno vezana uz vjerski turizam, a otvaramo i nove letove i nova tržišta te radimo na dovođenju niskotarifnih prevoznika”, ustvrdio je Ljubić.

“Hrvatska uskoro ide u ‘Schengen’ i naši turisti neće moći dolaziti preko Splita i Dubrovnika, tako da će Mostar biti poželjan aerodrom. Našu strategiju provodimo do kraja”, dodao je.

Ispred Ambasade Republike Poljske u BiH obratio se Bohdan Korzeniowski koji se nada kako će ovo biti početak uspostavljanje redovne linije između Mostara i Poljske.

“Vjerujem da će kroz dvije-tri godine biti linija između Mostara i nekog grada u Poljskoj, ako to ne bude Varšava. Prije tri sedmice smo otvorili redovnu liniju između Sarajeva i Varšave, povezali smo Bosnu s Poljskom, a sad je red i na Hercegovinu. Poljacima je Hercegovina dobro poznata, rado dolaze u Mostar i Međugorje, a veliku ulogu igra i blizina Jadranskog mora”, mišljenja je Korzeniowski.

(StarMo)