Naslovnica Život Dobra vijest: Vakcine efikasne i protiv indijskog soja koronavirusa

Dobra vijest: Vakcine efikasne i protiv indijskog soja koronavirusa

410
foto arhiva

London — Istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je kako su vakcine kompanija Pfizer i AstraZeneca efikasne u zaštiti ljudi od soja korona virusa oktrivenog u Indiji.

Analiza koja je provedena između 5. aprila i 16. maja, pokazala je kako Pfizerove vakcine pokazuju efikasnost od 88 posto u slučaju indijskog soja korona virusa dvije sedmice nakon uzimanja druge doze. S druge strane, protiv britanskog soja korona virusa, Pfizerove vakcine pokazale su efikasnost od 93 posto.

Također, naučnici su istražili i djelovanje AstraZenece na indijski soj korona virusa. Prema podacima studije, AstraZeneca je, kada je riječ o indijskom soju korona virusa, pokazala efikasnost od 60 posto što je šest posto manje u odnosu na zaštitu koju vakcina pruža protiv britanskog soja (66 posto).

Kako prenosi britanski The Guardian, razlog zašto postoji razlika u efikasnosti između dvije vakcine mogao bi biti u tome što je vakcini kompanije AstraZeneca potreban nešto duži period kako bi dostigla maksimalnu efikasnost. Nakon toga, vakcina prema podacima naučnika pruža znatno dužu zaštitu.

“Sada je sasvim jasno zašto je važna druga doza vakcina kako bismo osigurali najjaču zaštitu protiv korona virusa i svih njegovih varijanti”, rekao je Matt Hancock sekretar engleskog zavoda.

(StarMo)