Naslovnica Izdvojeno “Dobra vijest”: Vakcina djeluje i kod starijih osoba

“Dobra vijest”: Vakcina djeluje i kod starijih osoba

236
foto: agencije - ilustracija

London — Jedna od vodećih svjetskih eksperimentalnih vakcina protiv COVID-19 koja se trenutno razvija, proizvodi imuni odgovor kod mladih, ali i kod starijih osoba, prenosi Reuters.

Posljednje informacije o vakcini koju zajednički razvijaju AstraZeneca i britanski Oxford Univerzitet, također pokazuje niže štetne reakcije kod starijih osoba, saopštili su iz AstraZenece u ponedeljak.

“Ohrabrujuće je vidjeti da su odgovori imunogenosti slični kod starijih i mlađih osoba, te da je reaktogenost manja kod starijih osoba gdje je veća šansa za teži oblik COVID-19”, rekao je glasnogovornik AstraZenece.

Očekuje se da bi vakcina AstraZenece mogla da bude među prvima koja bi dobila odobrenje za korištenje, piše Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vijest da i starije osobe imaju imunološki odgovor na vakcinu je pozitivna piše Reuters, jer imuni sistem slabi sa godinama.

Britanski ministar zdravlja Matt Hancock rekao je da vakcina još uvijek nije spremna, ali da se priprema logistika za moguće puštanje vakcine u prvoj polovini 2021. godine.

(StarMo)