Naslovnica Region Dobili otkaze jer im sin igra za Kosovo

Dobili otkaze jer im sin igra za Kosovo

403
foto: Flickr - ilustracija

Priština — Izvršni komitet Fudbalskog saveza Kosova saopštio je da je potresen informacijom da su roditelji Ilije Ivića, mladog srpskog fudbalera iz Gračanice koji igra za prištinski klub “Flamurtari”, dobili otkaz u institucijama gdje su radili, a koje finansira Srbija, zato što je Ilija prihvatio da igra za kosovsku reprezentaciju U19.

Ilijina majka, dodaje se, je radila kao civilni službenik u opštini Gračanica, a otac u prosvjeti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

FSK oštro je osudio ovaj “kukavički čin” koji su poduzeli rukovodioci institucija “koje funkcionišu u sklopu kosovskog sistema i oni u srpskom čiji je cilj zastrašivnje srpskih građana koji Kosovo vide kao svoju zemlju i koji žele da doprinesu razvoju i unapređenju fudbala”.

Dodaje se da je za žaljenje koliko je “srpski pritisak rasprostranjen u srpskoj zajednici na Kosovu, da se ne dopušta talentovanom fudbaleru da razvije svoju karijeru kako želi”.

Savez je pozvao kosovske i međunarodne institucije ali i UEFA-u i FIFA-u da snažno reaguje u “sprečavanju takvih diskriminatornih pojava”.

(StarMo)