Naslovnica Život Đulić: Suprostaviti se “reinkarnaciji ustaštva”

Đulić: Suprostaviti se “reinkarnaciji ustaštva”

757
Sead Đulić

Sarajevo — Misa za žrtve Bleiburga u Sarajevu je ozbiljna politička provokacija koja zadire u samo biće Bosne i Hercegovine, u njenu multietničku bit – kazao je predsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine Sead Đulić za Radiosarajevo.ba.

On smatra da ovaj događaj “otvara i druga pitanja”.

“Dodamo li k tomu i činjenicu da je to i vrijeđanje građana Sarajeva i brojnih žrtava ustaškog terora u periodu Drugog svjetskog rata, naša je građanska i ljudska obaveza da se svim legalnim sredstvima suprotstavimo reinkarnaciji ustaštva i slavljenju ustaške ideologije danas i ovdje. I hoćemo, jer nikome više nikada nećemo dozvoliti, ma ko on bio, da nam uvozi smutnju, mržnju, nepovjerenje…Vjerovali smo i vjerujemo da su osnovni postulati vjere ljubav, a ovim činom nudi nam se u suštini mržnja i nepovjerenje. Ko je onda izdao vjeru? “, upitao je Đulić.

Dodao je kako su “antifašističke snage u BiH ojačale, podmladile se i izrasle u ozbiljnu društvenu snagu koja izgrađuje jedinstveni antifašistički blok građana i naroda BiH, a to nacionalisti vide i osjećaju”.