Naslovnica Mostar Đulić: HNK treba predstavu o “Vranici”…

Đulić: HNK treba predstavu o “Vranici”…

1102
Sead Đulić

Mostar — “Grabovica me muči od septembra 1993., kada se zločin nad civilima desio. Muči me jer su oni koji su to počinili nosili uniformu Armije BiH kao i ja i hiljade drugih, časnih ljudi. Muči me i zato što taj zločin visi nad Mostarom kao opomena i narušava odnose u njemu” – kazao je režiser Sead Đulić u razgovoru za mreza-mira.net.

Predstava ‘Uspavanka za Mladenku’, koju je prošle godine Đulić postavio na daske Mostarskog teatra mladih, a koja govori o zločinu Armije BiH nad civilima hrvatske nacionalnosti u Grabovici kod Mostara, ne prestaje uznemiravati duhove u Mostaru.

“Nas su često pitali kada ćemo uraditi predstavu o Vranici, na što sam uvijek odgovarao da bi Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara to trebalo uraditi, jer mislim da bi svako trebao i morao pomesti ispred svojih vrata. Samo tako zajedničko dvorište može biti čisto. Nije problem da ja uradim predstavu o Vranici, Heliodromu ili Ahmićima, ali to ne bi imalo isto značenje i težinu kao kada bi to uradilo neko hrvatsko kazalište” – kazao je Đulić.

Đulić naglašava kako “mamo problem kontinuirane zamjene teza: stalno proizvodimo neke legende, heroje, koji to u suštini nisu, a zanemarujemo istinske junake”.

“Svijest o značaju antifašizma postoji, ali se oko izbora nekako izgubi i onda se nanovo vraćamo u začarani krug” – smatra mostarski režiser.

Cijeli razgovor sa Seadom Đulićem je na ovom LINKU…

(StarMo)