Naslovnica Politika Đukanovićev kabinet: Rusija i SPC žele destabilizovati Crnu Goru

Đukanovićev kabinet: Rusija i SPC žele destabilizovati Crnu Goru

104
Milo Đukanović

Podgorica — Aktuelna ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje destabilizovati Crnu Goru i skrenuti je s puta evropskih integracija, saopšteno je iz Kabineta predsjednika države Mila Đukanovića.

Iz Kabineta predsjednika su kazali da se mitropolit Ilarion Alfejev, rukovodilac Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, u intevjuu za Televiziju „Rusija 24”, ponovo umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Kako su naveli, Ilarion je to učinio po ko zna koji put u posljednje vrijeme, slijedeći svjetovne ciljeve nespojive s misijom Hristove crkve,

„Svega par dana nakon ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, on je na približno isti način grubo zamijenio teze i cinično komentarisao nedavne događaje nasilnog ustoličavanja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ilarion time, između ostalog, dodatno potvrdio otvoreno priznanje Lavrova da Ruska crkva služi državnim interesima Rusije u inostranstvu.

(StarMo)