Naslovnica Region Đukanović: Želi se izvoditi “identitetski inžinjering” u regionu

Đukanović: Želi se izvoditi “identitetski inžinjering” u regionu

440

Sarajevo/Podgorica — Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u intervjuu za televiziju N1 da se nije predao nakon loših rezultata na nedavnim izborima.

Jeste li se vi predali? Hoćete li se boriti za povratak na vlast?

“Ni slučajno da sam se predao. Ja sam samo čovjek koji poštuje ono što je demokratska volja građana Crne Gore. Na izborima 30. avgusta oni su kazali da ne žele da Demokatska partija socijalista bude nosilac izvršne vlasti u narednom periodu. Iz naše partije smo kazali da poštujemo ono što je slobodna volja građana Crne Gore. Da ćemo sa svoje strane učiniti sve da proces trasfera vlasti protekne u predviđenim rokovima i bez bilo kakvih opstrukcija, a da mi nastaviti veoma odlučno, još borbenije da se zalažemo za one vrijednosti koje smo i do sada promovisali i implementirali u političkom i društvenom životu Crne Gore i kao što smo kroz prethodne odgovore eleborilali, dakle postaju prihvatljive i onima koji su do jučer kritikovali”, kazao je.

Rekli ste da je cilj Srpske pravoslavne crkve posrbljavanje Crne Gore, u tom smislu, posebno će biti izazovan i popis stanovništva naredne godine. Mnogi poznavaoci prilika u Crnoj Gori, očekuju naredne godine još veće napetosti u Vašoj državi, i najavljuje se akcija da se što više ljudi izjasne kao Srbi. Je li to moguće?

“Prije svega da podsjetimo da smo tokom posljednjih mjeseci sa najviših državnih adresa iz Beograda, uključujući i predsjednika Srbije, mogli čuti ocjene o njihovoj izuzetnoj zainteresiraniosti za rezultate popisa u Crnoj Gori. Vjerujem da iz svega što sam vam prethodno kazao gotovo da i nema potrebe da vam kvalifikujem takve ocjene. Zamislite da se ja javim iz Crne Gore i da Vam kažem da sam zainteresovan za rezultate popisa u BiH, Hrvatskoj ili Sloveniji. Dakle, već takva formulacija govori o retrogradnosti te politike. Takava izjava potvrđuje sve ono što sam vam kazao da postoji intencija da se mješa u unutrašnje stvari susjednih država, da se ugrožava suverenitet države, da se želi izvoditi identitetski inžinjering u regionu kako bi se stvarao taj “srpski svet i srpski prostor”, što je eufemizam za veliku Srbiju. I da se na taj način najgore govori o ljudima kojima se želite obratiti. Vi njih podcjenjujete ako mislte da možete voditi kampanju kako bi oni promijenili identitetski status. Jasno je o kakvoj politika se tu radi, i da se na neki način ona legitimisala. Jasno je da se ona legitimiše ispod jedne iskontruisane formulacije koja kaže da je to briga za prava ugroženih Srba u regionu. Više puta sam dao izjave, i napravio paralelu sa devedesetim godinama, to je ista ona briga kojom je Milošević pokušao da odreaguje na Karadžićev poziv devedesetih godina da zaštiti ugrožena prava Srba u Bosni i znamo kako je to završilo”, kazao je Đukanović u emisiji Pressing na televiziji N1.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)