Naslovnica Region Đukanović za VOA: Razjarena ofanziva Rusije prema Zapadnom Balkanu

Đukanović za VOA: Razjarena ofanziva Rusije prema Zapadnom Balkanu

98

Washington — Crnogorska vlada nije uvažila preporuku zapadnih partnera da nastavi euroatlantsku agendu i tu nije napravila ni “milimetarski pomak”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za Glas Amerike (VOA), tokom boravka u New Yorku gdje je učestvovao na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

“Ono što se dogodilo, nažalost, to su uglavnom bili incidenti u okviru odgovornosti naše vlade za funkcionisanje u NATO savezu”, kazao je Đukanović i kao primjer naveo curenja informacija nekih od zemalja članica NATO-a.

„Jako povjerljivi podaci koji su uključivali i imena i prezimena pripadnika bezbjednosnih službi drugih zemalja, naših partnera u okviru NATO-a, iscurili u javnost, a to se smatra zaista nedopustivim propustom“, rekao je crnogorski predsjednik i ocijenio da je time narušen kredibilitet vlasti kao pouzdanog partnera Sjevernoatlantskoj alijansi.

Đukanović je kazao da postoji intencija da bi Crna Gora mogla biti neki vid “trojanskog konja” Rusije i Kine kada postane članica NATO-a i Evropske unije.

Smatra da je to intencija Rusije koja, prema njegovim riječima, pokušava na Zapadnom Balkanu da osujeti evropsku i euroatlantsku perspektivu zemalja članica. To je, dodaje Đukanović, bio pokretač ruske destrukcije prema Crnoj Gori već od 2016. godine kada se zemlja nalazila pred vratima NATO-a.

“Rekao bih da sada prisustvujemo još više razjarenoj ofanzivi iz Rusije prema Crnoj Gori i prema Zapadnom Balkanu sa idejom da se kažnjavanjem Crne Gore, na neki način, odvrate sve ostale zemlje iz našeg regiona od članstva u NATO-u i članstva u Evropskoj uniji”, smatra crnogorski predsjednik, prenio je Radio Slobodna Evropa.

(StarMo)