Naslovnica Region Đukanović: Turska razumije deficit stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Đukanović: Turska razumije deficit stabilnosti na Zapadnom Balkanu

98
foto: RTCG

Cetinje — Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka s turskim predsjedikom Recepom Tayyipom Erdoganom kazao je kako su odnosi Crne Gore i Turske prijateljski.

“Međudržavni odnosi su razvijeni, a zahvaljujući članstvu Crne Gore u NATO savezu postali smo i partneri”, istakao je Đukanović.

Izrazio je nadu u to kako će današnja posjeta predsjednika Turske značiti novi impuls međudržavnih odnosa.

Đukanović je također izrazio zadovoljstvo onim što Republika Turska radi kako bi doprinijela evropskoj i euroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

“Turska razumije deficit stabilnosti koju imamo na Zapadnom Balkanu i potrebu da taj deficit prevladamo. Zato Tuska insistira na otvorenim vratima NATO i EU za zemlje regije”, kazao je Đukanović, prenosi RTCG, na kojeg se pozivaju bh. mediji, prenoseći vijest agencije Fena.

Ocijenio je kako ima prostora za ekonomsku saradnju i investicije dviju zemalja te su u skladu s tim razgovarali o mogućnostima i potezima koje treba povući.

Erdogan je izrazio nadu u da će Turska i Crna Gora prevladati trgovinsku krizu koja je nastala zbog pandemije.

“250 miliona dolara je cilj kada je riječ o trgovini koji smo na sastanku odredili i na kojem ćemo nastaviti raditi. Turski privatni sektor postoji u Crnoj Gori i naša zemlja je u prvih deset država koje ulažu u Crnu Goru. Vrijednost projekata koje je Turska realizirala u Crnoj Gori je preko 20 miliona”, kazao je turki predsjednik i dodao kako će nastaviti ulagati u projekte u Crnoj Gori.

Poručio je kako je Balkan važan za Europu.

“Crna Gora nastavlja poštivati mirnodopske aktivnosti i moramo čestitati na značajnim koracima koje vaša zemlja pruža ka EU integraciji i nadamo se da će uskoro postati članica Evropske unije”, kazao je Erdogan.

Inače, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori na poziv crnogorskog predsjednika Ðukanovića. Erdogan će se sastati i s predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem i predsjednikom vlade Zdravkom Krivokapićem.

U odvojenom programu prva dama Crne Gore Lidija Đukanović ugostit će prvu damu Republike Turske Emine Erdogan. One će posjetiti muzej kralja Nikole na Cetinju i izložbu na platou ispred Muzeja.

(StarMo)