Naslovnica Region Đukanović: Suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta

Đukanović: Suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta

427
foto: RT CG

Podgorica — Milo Đukanović ostat će predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) a njegov zamjenik Duško Marković, odlučeno je na osmom kongresu te partije koji je održan u Podgorici.

Đukanović je ranije u subotu kazao da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku, te da je neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta. DPS, kaže Đukanović, ima razumijevanja za očekivanje jednog dijela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Đukanović je rekao da DPS uvažava potrebu svih nacionalnih zajednica da afirmišu svoje identitete: “Zato se protivimo svakom pokušaju osporavanja ili nametanja identiteta”.

On je rekao da se mora odlučno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.

“Najveća je obaveza vladajućih subjekata da na ovu osjetljivu temu vodimo tolerantan dijalog sa svima. Kroz to gledamo i na aktuelne dileme o crkvenom pitanju u Crnoj Gori. Zakon nam treba da uredi odnose između države i crkve. Nije cilj da se mijenjaju nasilno vlasnički odnosi, ali svaka država ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi pretrpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u arhivskoj dokumentaciji”, kazao je Đukanović.

DPS, kako je rekao, ima razumijevanja za očekivanje jednog dijela javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

“U vrtlogu 90-ih, uprkos zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom između rata i mira, odabrali smo mir i suživot svih vjera i nacija, i uspjeli da odbranimo tu vrijednost, što nikome nije pošlo za rukom”, rekao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora uspostavila održivost, a uskoro i potom odličan tempo razvoja crnogorske ekonomije.

Da se Crna Gora pokolebala krajem devedesetih godina, kako je rekao, NATO i EU bi nam danas bili veoma udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte i bilo.

Govoreći o periodu između dva kongresa, Đukanović je rekao da su ga obilježili snažni pritisci dijela domaće javnosti, podržane sa strane, kako bi se promijenio kurs Crne Gore, odnosno članstvo u NATO alijansi.

“Svakodnevno, duže od godinu, pojačavala su se prijeteća upozorenja što joj se može dogoditi ako nastavi evroatlantskim putem razvoja”, rekao je Đukanović.

Crna Gora, kako je poručio, nikad neće dozvoliti da se u ime prošlosti zatire njeno pravo na bolju i srećniju budućnost.

Članstvo u NATO bila je kruna naših reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda: “Nastavljen je dinamičan proces pregovora s EU, otvaranje poglavlja je suštinski završena”.

Ukazao je na značajne investicije koje se danas realizuju Crnoj Gori, te milionske investicije otkad je CG postala članica NATO saveza.

(StarMo)