Naslovnica Region Đukanović: Spremni da i dalje nosimo odgovornost za državnu politiku

Đukanović: Spremni da i dalje nosimo odgovornost za državnu politiku

116
Milo Đukanović

Podgorica — “Ne pada nam na pamet da polemišemo sa izbornom voljom građana. Izborna volja građana je takva, mi ćemo je poštovati i za svoju politiku ćemo se boriti jednako strastveno iz opozicionih klupa”, rekao je lider DPS-a i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je u intervjuu za austrijski ORF rekao da će se, ako pobjednička koalicija uspije da formira vladu, jednako boriti iz opozicionih klupa, kao što se u čitavom prethodnom periodu borlili za politiku građanske države i očuvanja i učvršćivanja multietničkog sklada, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

Govoreći o tome da li stranka na čijem je čelu još ima šansu da formira vladu u narednom periodu, Đukanović je rekao da su poznati nezvanični rezultati izbora, koje je DPS prihvatio, i čestitao konkurentima.

“Uradili smo to već u samoj noći izbornog dana. Dakle, sada nam preostaje da se proces u cjelini završi, da čujemo i zvanične rezultate od strane Državne izborne komisije (DIK). Nemamo očekivanja da tu može doći do neke ozbiljnije promjene. Dakle, vjerujemo da će preliminirani rezultati biti i zvanični i da će se brojčanik, dakle, koji obračunava mandate, zadržati na tome da je 41 mandat dobila tročlana koalicija koja je do sada bila opozicija, a da će Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima imati mandat manje, imati 40 mandata”, rekao je Đukanović.

Kad je u pitanju formiranje vlade, Đukanović za austrijski Nacionalni javni servis pojašnjava da je to sada posao koji tek treba da počne.

“Vidjećemo da li ova tročlana koalicija, koja je osvojila 41 mandat zaista može da ostvari takav nivo programske i političke bliskosti da formira vladu i da preuzme odgovornost za vršenje izvršne vlasti u Crnoj Gori. Što se tiče DPS-a, mi smo partija koja je jako dugo bila stožer državne politike, mi smo i danas najjača partija u Crnoj Gori i nakon ovih izbora. Mi smo, naravno, spremni uvijek da i dalje nosimo odgovornost za državnu politiku Crne Gore, ali smo već jasno kazali, spremni smo prihvatajući ovakav izborni ishod da budemo odgovorna najjača opoziciona partija, koja će u narednom periodu kao i do sada voditi računa o strateškim nacionalnim interesima. Dakle, o građanskoj državi Crnoj Gori, o multietničkoj demokratiji u njoj i o evropskom putu daljeg razvoja naše zemlje”, rekao je Đukanović.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)