Naslovnica Izdvojeno Đukanović: SPC obavila važan dio posla za velikosrpski nacionalizam i Rusiju

Đukanović: SPC obavila važan dio posla za velikosrpski nacionalizam i Rusiju

317
Milo Đukanović

Podgorica — Uzavrelom srpskom nacionalizmu koji se u Crnoj Gori mogao uočiti uoči parlamentarnih izbora 30. 08. mora se odgovoriti jakim evropskim putem, kazao je u petak u Podgorici crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

– Ne možemo na jedan nacionalizmom odgovoriti drugim. Crna Gora ne može opstati u tom sukobu nacionalizama, rekao je crnogorski predsjednik govoreći na desetom “To Be Secure” forumu (2BS), koji se bavi sigurnosnim pitanjima u regiji i Evropi. On je pritom istaknuo kako odgovor na to može biti samo evropeizacija zemlje.

Đukanović je kazao da je Srpska pravoslavna crkva uoči crnogorskih izbora obavila važan dio posla za “velikosrpski nacionalizam” i za Rusiju, te da SPC ugrožava suverenitet Crne Gore i građansku državu, kao izvođač “posrbljavanja” Crne Gore.

U sva ta događanja umiješane su i ruske obavještajne agencije, ustvrdio je Đukanović.

Također je poručio NATO partnerima da će se, ako se ne zaštite euroatlantske vrijednosti, sve ono što je viđeno u Crnoj Gori, vidjeti na svim izborima u Europi i Americi.

– Pretenciozno je misliti kako se Rusija koncentrirala na Crnu Goru. Njena meta su Evropa i evropske vrijednosti, ocijenio je Đukanović.

 

(StarMo)