Naslovnica Region Đukanović: Ovaj put SPC je to radila otvoreno

Đukanović: Ovaj put SPC je to radila otvoreno

221

Podgorica — Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu, o čemu svjedoče i zbivanja u Crnoj Gori.

“Više je nego očito da je SPC bila ne samo neprimjereno uključena u izbore, nego je bila i najaktivniji politički akter. SPC je u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu. Ovaj put je to samo radila otvoreno”, rekao je Đukanović u intervjuu koji objavljuje zagrebački Jutarnji list, prenosi agencija Beta.

Naveo je da je nakon izbora jedan od glasnogovornika SPC kazao da će se SPC povući iz političkog života, čime su samo sve ovo potvrdili.

“Međutim, njegovi pretpostavljeni se s tim očito nisu složili pa su pokazali koga se pita. Oni su odlučili ko će biti nosilac te politike, što je priznao i sam kandidat za premijera Zdravko Krivokapić”, dodao je Đukanović, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, to je realnost s kojom se mora suočiti, kako bi se “sačuvala Crna Gora kao građanska i sekularna država s demokratijom i evropskim vrijednostima”.

Dodao je da se na proteklim parlamentarnim izborima nije odlučivalo o državi, jer je o tome odlučeno prije 14 godina.

“Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regije smatra da pod promjenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili stoljećima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost”, poručio je Đukanović.

(StarMo)