Naslovnica Izdvojeno Đukanović: Nećemo povući zakon o slobodi vjeroispovijesti

Đukanović: Nećemo povući zakon o slobodi vjeroispovijesti

447
Milo Đukanović

Podgorica — “Crna Gora neće povući zakon o slobodi vjeroispovijesti”, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za Tanjug.

Ujedno ističe da masovni protesti zbog ovog zakona, koje vidi kao u suštini političke, mada “obučene u crkveno ruho”, sa naglašenim prosrpskim predznakom, ne mogu ugroziti vlast, niti politiku koju vlast vodi.

“Da smo smatrali da taj zakon treba da bude povučen, sigurno ga ne bismo donosili. Sve argumente koje smo čuli protiv tog zakona, čuli smo u prethodne četiri godine” – kaže Đukanović.

Na pitanje Tanjuga – ako nema povlačenja zakona, koji je izazvao proteste i veliko nezadovoljstvo vjernika SPC i građana srpske nacionalnosti, koji su taj zakon doživjeli kao nepoštovanje njihove volje, a time i prava – na koju vrstu dijaloga Vlada Crne Gore poziva SPC, Đukanović kaže: “Na razgovor kako implementirati taj zakon”.

Ističe da je na sceni mnogo manipulacija, a osnovna je, kaže, ta da je ovaj Zakon legitimisao namjeru države da otme imovinu SPC u Crnoj Gori.

“Riječ je o brutalnoj izmišljotini i zamjeni teza”, kaže Đukanović i navodi da je imovina SPC zapravo imovina države Crne Gore, a da je uzurpirana u periodu od 1986. do 2000. O tome, tvrdi, svjedoče “neupitne istorijske činjenice”.

Zakon, dodaje, neće ugroziti vjerske slobode srpskog naroda u Crnoj Gori, niti će im uskratiti pravo da koriste crkve i manastire, koje je i do sada koristila Srpska pravoslavna crkva.

(StarMo)