Naslovnica Region Đukanović nakon što je odbio imenovati mandatara: Parlament je na potezu

Đukanović nakon što je odbio imenovati mandatara: Parlament je na potezu

23

Podgorica — Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je njegov prijedlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore i odluka da ne prihvatiti kandidaturu Miodraga Lekićija za mandatara “u skladu sa Ustavom”.

– Moja odluka da ne prihvatim nepotpuno zaokruženu kandidaturu gospodina Lekića je apsolutno u slovu i duhu Ustava. Sada je odgovornost na parlamentu, jer Ustav predvidio da mogu ili predložiti mandatara ili parlamentu da sebi skati mandat nakon čega bih ja raspisao izbore – rekao je Đukanović u Budvi upitan koji su naredni potezi kada je u pitanju skraćenje mandata Skupštini.

Dakle, jasan je, sada je “parlament na potezu”.

– Imam na umu da je parlament uskratio legitimitet izvršnoj vlasti. Nakon što je većina u parlamentu propustila priliku da na ustavan način kandiduje mandatara za novu izvršnu vlast, danas je parlament u situaciji da li će skratiti sebi mandat i stvoriti uslove za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora ili će nastaviti kao prethodnih mjesec dana bavi malim političkim igricama određenih političkih partija koje su u želji da jedna drugij naude zaboravili na svoje zajedničku odgovornost prema nacionalnim interesima i time kreirati jedinstvenu političku situaciju u čitavom svijetu, da imamo navodno legitiman parlament i istovremeno nelegitimnu Vladu kojoj je baš taj parlament uskratio legitimitet i da to može da traje u nedogled – kazao je Đukanović nakon konferencije A5 u Budvi.

(StarMo)