Naslovnica Region Đukanović: Nacionalisti na Balkanu opet pokušavaju “stvoriti tri uvećane države”

Đukanović: Nacionalisti na Balkanu opet pokušavaju “stvoriti tri uvećane države”

148

Podgorica — Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da “nacionalisti opet pokušavaju dokazati svoju tezu da multietnička demokratija na Balkanu nije moguća i da stoga treba prekomponovati Zapadni Balkan, promijeniti granice i umjesto postojećih stvoriti tri uvećane države, etnički i vjerski homogene”.

“Smatram da neće biti dovoljno glupih i neodgovornih ljudi koji će 30 godina kasnije poslušati ponovni poziv nacionalista da uđemo u tu avanturu”, kazao je Đukanović u intervjuu za Euro News Albania, prenijela je Beta.

Prema njegovim riječima, u regionu se vodi oštra politika konfrontacija između dva pogleda na budućnost Zapadnog Balkana.

“Jedan je onaj koji zastupam – da su sve zemlje Zapadnog Balkana dio savremene civilizacije i moraju imati svoje mjesto u EU-u i NATO-u. Nasuprot tome, imamo pogled onih koji zastupaju status quo, a to je da zemlje Zapadnog Balkana trebaju ostati van matičnog toka kretanja savremene evropske civilizacije. Da budu platforma koju će zloupotrebljavati svi koji preko Zapadnog Balkana žele djelovati sa antievropske platforme. Tome prisustvujemo i danas”, rekao je Đukanović.

(StarMo)