Naslovnica Region Đukanović: Izvor zla je u velikodržavnim ideologijama

Đukanović: Izvor zla je u velikodržavnim ideologijama

93

Srebrenica — Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u video-poruci emitovanoj povodom 25. godišnjice genocida počinjenog jula 1995. godine u Srebrenici, izrazio je žaljenje što danas, zbog poznatih razloga uzrokovanih pandemijom, ne može i neposredno prisustvovati komemoraciji u Potočarima da bi se uime naroda Crne Gore i u njegovo ime, na licu mjesta poklonio sjenima te izrazio pijetet žrtvama i odao priznanje preživjelima u traganju za istinom i pravdom.

Srebrenica kao strašni zločin počinjen nad bošnjačkim narodom nameće pitanje: “Zašto?“, rekao je između ostalog crnogorski predsjednik i zaključio da je korijen u postojanju velikodržavnih ideologija kao izvorišta zla i stradanja.

Sve dok žive takve ideologije, naglasio je Milo Đukanović, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja, prenose bh. mediji.

On ističe da je srebrenički genocid sramota svih koji ga nisu spriječili, kao i da treba tragati za istinom – učiniti sve da Srebrenica, osim što je simbol genocida, užasnih patnji, postane i sinonim za pravdu.

Crna Gora je prva u regionu prihvatila Rezoluciju o Srebrenici, kazao je predsjednik te zemlje završavajući ovo video-obraćanje riječima: „Slava žrtvama Srebrenice“.

(StarMo)