Naslovnica Region Đukanović: Izliv netolerancije, agresije, primitivizma…

Đukanović: Izliv netolerancije, agresije, primitivizma…

239
Milo Đukanović

Podgorica — Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović priznao je poraz na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, na kojima DPS prvi put nije osvojio većinu crnogorskoj Skupštini, preneo je portal Nova.rs.

On je u intervjuu za “Newsmax Adria” rekao da incidenti ne iznenađuju kao ni “necivilizacijski momenti” sa slavlja pobjede tri do juče opozicione partije i naglasio da su u Crnoj Gori i regionu suprotstavljena dva pristupa – “prozapadni kurs” sa jedne i “nazadni nacionalistički” sa druge strane “koji je sada probuđen”.

“Incidenti nisu nikog iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvijek ima, ali to slavlje podrazumijeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć prisustvovali jednom izlivu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle”, kazao je Đukanović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ocijenio je da je ne samo u Crnoj Gori već u regionu u cjelini još živa dva pogleda na budućnost regiona – jedan je onaj kojeg “personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, kao manje-više u svim državama regiona, koji budućnost vidi u evropskom sistemu vrijednosti u evropskim i evroatlantskim integracijama”.

“Nasuprot tome je kao što vidimo još uvijek vrlo živahan onaj nacionalizam iz 90-ih godina, koji je u novim okolnostima, zahvaljujući novim podsticajima probuđen i koji sad pokušava da okrene točak istorije unatrag”, rekao je on.

Govoreći o formiranju nove vlade Crne Gore, Đukanović je rekao “da će prisustvovati raspletu” i da će od “onih koji će raspolagati 41 mandatom u parlamentu dobiti njihovu ponudu za formiranje vlade”.

Na pitanje da li će to biti tri do sada opozicione koalicije on je odgovorio da postoje najave da će to one, ali da su dosta udaljeni njihovi programi i ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smijene DPS.

Državna izborna komisija objavila je konačne rezultate izbora – vladajuća DPS osvojila je 35,06 posto glasova; koalicija “Za budućnost Crne Gore”, koju predvodi Demokratski front (DF) osvojila je 32,5 procenata glasova, savezu “Mir je naša nacija” pripalo je 12,5 posto glasova, dok je građanski pokret “Crno na bijelo” podržalo 5,53 posto birača.

(StarMo)