Naslovnica Region Đukanović: Isti ciljevi CG i S. Makedonije

Đukanović: Isti ciljevi CG i S. Makedonije

356

Skoplje — “Sjeverna Makedonija je već osigurala svoje mjesto u NATO-u i smatramo ga vrlo važnim za unutrašnju sigurnost i regionalnu stabilnost zemlje. U pokretanju pregovora sa Evropskom unijom ne bi trebalo biti oklijevanja”, izjavio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u Skoplju.

Tradicionalno dobri odnosi prijateljskih zemalja sa zajedničkom prošlošću i zajedničkom budućnošću – ovako su predsjednici Crne Gore i Sjeverne Makedonije opisali sastanak u Skoplju, u prvoj službenoj posjeti crnogorskog predsjednika otkako je Stevo Pendarovski postao predsjednik Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Crne Gore rekao je da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i istakao da imaju iste strateške ciljeve, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Makedonski predsjednik zahvalio je na podršci Crnoj Gori, konstatujući da je jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala NATO-ov protokol za članstvo za Sjevernu Makedoniju. Osvrćući se na predstojeću posjetu američkog državnog sekretara Mikea Pompea Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, Pendarovski je naglasio da je to vrlo važna posjeta.

“Osvrnuo bih se na strukturu država na ovom putovanju. Prvo, ide u Italiju koja je jedna od ključnih država u Sredozemlju, zatim dolazi u Crnu Goru koja je najnovija članica NATO-a , zatim u zemlju koja će za nekoliko mjeseci postati 30. zemlja članica NATO-a i završava turneju s Grčkom koja je jedna od ključnih država na NATO-ovom južnom boku. Dakle, ne dolazi u regiju jer ostaje nešto da se riješi, nego da oda počast zemljama koje su do sada bile na euroatlantskom putu, poštujući te vrijednosti i principe. Nadam se da to znači povratak Sjedinjenih Država na Balkan”, rekao je Stevo Pendarovski i dodao da nijedan ključni izazov ili problem u regiji nisu riješeni bez njihove pomoći ili podrške.

(StarMo)