Naslovnica Region Đukanović: Dok se EU premišljala, Putin je radio

Đukanović: Dok se EU premišljala, Putin je radio

107

Podgorica — Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je na Prespanskom forumu za dijalog, koji se odražava u Ohridu od 16. do 18. juna, da je Crna Gora spremna za ulazak u Evropsku uniju, te da podržava poziv za BiH, Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju.

“Crna Gora je apsolutno sprema za ulazak. Mi snažno podržavamo poziv za Ukrajinu, Gruziju, BiH i Moldaviju. Bez oklijevanja treba otvoriti pregovore i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Politiku proširenja treba nastaviti i bez oklijevanja dati viznu liberalizaciju Kosovu”, kazao je Đukanović.

Kako je kazao Đukanović, u svim razgovorima učesnici foruma pokušavaju utvrditi koliko je pogoršano stanje na zapadnom Balkanu nakon 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu.

“Zahvaljujuću Ukrajincima nije dramatično pogoršano, ali je zapadni Balkan vrijednosno devastiran, ne poslije 24. februara, nego hibridnim djelovanjem Rusije u posljednjih šest godina. Zapadni Balkan je pokoleban u kursu kretanja, a tome je doprinijela i neaktivna politika EU i NATO-a. EU se premišljala, a Putin nije razmišljao nego radio”, kazao je Đukanović.

Đukanović je istakao da nije riječ samo o agresiji na Ukrajinu, nego o agresiji na EU jedinstvo i sigurnost te dodao kako je to djelovalo otrežnjujuće u politikama kada je u pitanju proširenje Evropske unije, javlja Radiotelevizija Crne Gore, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)