Naslovnica Politika Đonlagić: Kriza dirigovana iz Beograda zbog Kosova

Đonlagić: Kriza dirigovana iz Beograda zbog Kosova

295
foto: Twitter - ilustracija

Sarajevo — Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) je, komentirajući zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, danas u Sarajevu izjavio novinarima da on nema nikakve dileme da su doneseni zaključci entitetskog parlamenta protivustavni, jer „entitetski parlament apsolutno nema nikakvu nadležnost da se bavi pitanjima koja su isključivo u nadležnosti institucija BiH, državnog nivoa“.

“Oni su pravno neprovodivi, ali šalju određenu političku konotaciju i političku poruku, a to je da dirigovanje ovih zaključaka i politike koju vode SNSD i Milorad Dodik je nešto što je dirigovano iz Beograda. Ja nemam nikakve dileme da kriza koja je na relaciji Priština-Beograd, gdje u dogledno vrijeme političko rukovodstvo Srbije, pod palicom Aleksandra Vučića, će se dovesti u situaciju da mora donijeti odluku vezano za priznavanje nezavisnosti Kosova”, naveo je Đonlagić, prenose bh. medihji.

Dodao je da u ovom trenutku „političko rukovodstvo Beograda želi da prelije krizu na područje Crne Gore i Bosne i Hercegovine“.

“Svjedoci smo u posljednjih nekoliko dana pokušaja destabilizacije prilika u Crnoj Gori, a ovo je sada jedan pokušaj destabilizacije političkih prilika i urušavanja državnih institucija i u BiH”, smatra Đonlagić.

Kaže da, s tim u vezi, ti zaključci idu „u tom političkom kontekstu, imaju tu vrstu političke poruke“.

“Ali, s aspekta onoga što je pitanje konstitucije i sastava Ustavnog suda BiH, to je nešto što apsolutno nema nikakve veze s entitetskim parlamentima. Nema veze ni s državnim parlamentom, zato što je pitanje konstitucije i sastava Ustavnog suda BiH, pitanje Općeg mirovnog sporazuma za BiH i pitanje samog Dejtonskog Ustava. Dakle, Ustavni sud i njegova konstitucija, njegov sastav je pitanje Dejtona i ukoliko se krene u takozvano raspakivanje te konstitucije i sastava Ustavnog suda BiH, onda se narušava i mir u BiH, narušava se Dejtonski mirovni sporazum”, istaknuo je Đonlagić.

(StarMo)