Naslovnica Politika Djenero: BiH odbijanjem Lavrova poslala signal novoj američkoj administraciji

Djenero: BiH odbijanjem Lavrova poslala signal novoj američkoj administraciji

205
Davor Gjenero

Zagreb — Odlukom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića da odbiju sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom prije dva dana u Sarajevu BiH nije mogla puno izgubiti, jer od Rusije nije ništa ni dobila, kazao je politički analitičar i kolumnist Davor Gjenero.

Nakon uvreda koje je višekratno ruska diplomacija upućivala BiH, činjenica da je na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma Lavrov komunicirao samo s onim političarima koji učestvuju u jačanju centrifugalnih sila u BiH, dakle s Miloradom Dodikom (predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata) i njegovim suradnicima i nakon toga s Draganom Čovićem (zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH) i uz svu ikonografiju koja je pratila te susrete meni se ne čini da su Džaferović i Komšić imali drugog manevarskog prostora nego da ne dođu na taj sastanak – rekao je Djenero.

On smatra da je potpuno irelevantno da li je to učinjeno u dogovoru s Bakirom Izetbegovićem (zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider Stranke demokratske akcije) i vodstvom SDA ili nije, a u kojem isto tako nema ničega pogrešnog niti lošeg.

BiH je tim potezom poslala signal ne samo Rusiji i euroatlantskim partnerima, prije svega novoj američkoj administraciji i taj je signal dobar – jasan je Djenero.

Rusija je nizom poteza ranije pokazala svoj stav prema BiH i njenom napretku ka integraciji u najveće svjetske organizacije.

 

(StarMo)