Naslovnica Izdvojeno Đapić u Mostaru: Formirati hrvatsku republiku u BiH

Đapić u Mostaru: Formirati hrvatsku republiku u BiH

571
foto: Fena

Mostar — Kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) na hrvatskim predsjedničkim izborima Anto Đapić izjavio je kako bh. Hrvati svoju ravnopravnost mogu ostvariti samo formiranjem hrvatske republike u BiH.

“Glavna odrednica moje politike je suverenitet hrvatskog naroda. To se odnosi na puni suverenitet hrvatskog naroda u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini”, kazao je Đapić na konferenciji za novinare u Mostaru.

Istaknuo je kako se o konstitutivnosti i ravnopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH ne može govoriti, a da se ne otvori pitanje suverenosti hrvatskog naroda u BiH.

“Pod suverenitetom podrazumijeva se teritorija, narod i vlast, a to se može ostvariti samo formiranjem hrvatske republike u BiH. Kao predsjednik RH insistirao bih na otvaranju političkih procesa u kojim bi moralo doći do Daytona II ili neke nove međunarodne konferencije u kojoj bi se ispravile greške i nepravde koje su učinjene hrvatskom narodu”, kazao je Đapić, javlja Fena.

Kazao je kako suverenost hrvatskog naroda u BiH ne može se ostvariti bez podrške Republike Hrvatske.

“Hrvati u BiH ne mogu se sami izboriti bez jasne političke podršk hrvatske države. Želim da pitanje BiH bude glavno pitanje hrvatske politike u vremenu koje je pred nama”, istakao je.

(StarMo)