Naslovnica Izdvojeno Divac u Sarajevu: Lijepo se osjećam u ovom gradu…

Divac u Sarajevu: Lijepo se osjećam u ovom gradu…

237
Skaka i Divac

Sarajevo — U okviru EU projekta prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Srbija “Muzejske priče” danas je u obnovljenoj zgradi Olimpijskog muzeja u Sarajevu otvorena izložba “Vlade Divac – od Prijepolja do Springfilda”.

Projekat zajedno realiziraju Grad Sarajevo u patnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je naglasio da je Gradska uprava među prvim organizacijama u čitavoj BiH formirala ozbiljni tim koji se bavi fondovima, te da je ova muzejska priča potvrda da se u saradnji s evropskim partnerima može doći do značajnih sredstava i projekata koji će obogatiti i samu turističku ponudu i pomagati kulturu u Gardu Sarajevu.

– Košarka je sport koji zahtijeva zajedništvo, jedinstvo, vjerujem da svi moramo biti usmjerneni na to i da na toj bazi gradimo odnose u budućnosti – kazao je Skaka, koji je zahvalio slavnom košarkašu, te mu uručio Monografiju Sarajeva.

Predsjednik Olimpiskog komiteta BiH Marijan Kvasić rekao je da je OKBiH usmjerio svoje aktivnosti na realizaciju mnogih projekata, a jedan od njih je program progranične saradnje BiH – Srbija u oblasti muzeja.

Legendarni košarkaš kazao je da je emotivan, kada je u posjeti prijateljima u Sarajevu.

– Lijepo se osjećam u ovom gradu, pogotovu u ovom prelijepom ambijentu Olimpijskog muzeja kojeg su moji prijatelji iz Olimpijskog komiteta BiH uspjeli da obnove i svima pokažu vrijednosti koje su sportisti ovog grada i regiona pravili u prošlosti. Poslije moje karijere ja sam sve moje medalje, pehare i ono što sam uspio da sakupim poklonio rodnom Prijepolju i Muzeju iz ovog grada, koji je danas gost u Olimpijskom muzeju da predstavi i pokaže jedno lijepo vrijeme nas sportista iz ovog regiona – izjavio je Divac.

(StarMo)