Naslovnica Mostar Direktori zdravstvenih ustanova u Vladi HNK: Razgovarano o “realizaciji projekata”

Direktori zdravstvenih ustanova u Vladi HNK: Razgovarano o “realizaciji projekata”

174

Mostar — Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Goran Opsenica i ministar finansija Adnan Faladžić održali su danas u zgradi Vlade HNK sastanak s direktorima tri bolničke ustanove iz HNK: direktorom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Antom Kvesićem, direktorom Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića dr. Zlatkom Guzinom i direktorom Opće bolnice Konjic dr. Dženanom Leparom.

Direktori zdravstvenih ustanova informirmisali su članove Vlade o toku realizacije projekata koji se finansiraju kreditom Saudijskog fonda za razvitak, ali i o poteškoćama s kojima se susreću zbog snažnih poremećaja na tržištu i drastičnoga porasta cijena, saopćeno je iz Vlade HNK.

Premijer Herceg i ministri Opsenica i Faladžić i u ovoj su prilici potvrdili kako su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti – Pedijatrije SKB-a Mostar, potom izgradnja, obnova i opremanje više odjela u Kantonalnoj bolnici dr. Safeta Mujića te dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic projekti od izuzetnog značaja za sve građane kantona te iskazali neupitnu podršku i spremnost da se zajedničkim naporima premoste sve poteškoće kako bi svi uspješno bili dovedeni do kraja.

”Poznato je kako je Vlada HNK u potpunosti na sebe preuzela kredit Saudijskog fonda za razvitak u iznosu od 32 miliona KM za izgradnju i obnovu sve tri bolnica u našem kantonu. Također, u junu smo javno iskazali spremnost za preuzimanje obaveza oko dodatnoga kreditnog zaduženja u iznosu od 12 miliona KM kako ne bih došlo do zastoja u izgradnji novih i opremanju postojećih kapaciteta u ove tri zdravstvene ustanove. S obzirom da su ključne procedure za realizovanje ovog kredita u mjerodavnosti viših nivoa vlasti, zaključili smo kako je potrebno učiniti dodatni napor i zatražiti povratnu informaciju hoćemo li, te kada i u kojem roku dobiti ova sredstva ili ćemo za završetak započetih objekata biti primorani iznalaziti alternativna rješenja”, istaknuo je nakon sastanka premijer Herceg.

Direktori Kvesić, Guzin i Lepara zahvalili su predstavnicima Vlade na razumijevanju i snažnoj podršci koju pružaju kako ovim konkretnim vitalnim projektima tako i unaprjeđenju i razvoju zdravstva u HNK uopće, istaknuvši da vjeruju kako će, uprkos svim poteškoćama i poremećajima na tržištu, uspješno završiti sve što je planirano, a od životne je važnosti za cjelokupno stanovništvo ne samo HNK nego svih prostora koji gravitiraju ovim zdravstvenim ustanovama, zaključuje se u saopćenju.

(StarMo)