Naslovnica Život Dionice velikih tehnoloških kompanija pod pritiskom

Dionice velikih tehnoloških kompanija pod pritiskom

266
foto: ilustracija

New York — Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi pali, pri čemu je Dow Jones skliznuo s rekordnog nivoa, što je ponajviše posljedica daljnjeg pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, a ulagače su razočarali i slabi pokazatelji s tržišta rada.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,38 posto, na 31.493 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 posto, na 3.913 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 13.865 bodova, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

I jučer su, kao i prethodnih dana, pod pritiskom bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook i Tesla, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora koji je mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

Međutim, dok su prethodnih dana rasle cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, rudarski i finansijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize, jučer su pali i ti sektori.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, na dobitku su jučer bili samo komunalni i potrošački.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, napredak u vakcinisanju protiv koronavirusa i nada u novi paket podsticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara podstakli su početkom sedmice rast berzovnih indeksa na rekordne nivoe.

Međutim, nakon što su im mjesecima cijene rasle, dionice su u području precijenjenosti, kaže Jason Pride, direktor u kompaniji Glenmede.

Investitore su jučer pokolebali i slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice porastao je na 861.000, dok je sedmicu dana prije iznosio 848.000.

Raste i zabrinutost na tržištu zbog mogućeg jačanja inflacije. Dio analitičara upozorava da bi golemi fiskalni i monetarni podsticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Stoga se dio investitora počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose, javlja SEEbiz.

(StarMo)