Naslovnica Region Dio dogovora: Ambasada Srbije ide u Jerusalem, Izrael priznaje Kosovo

Dio dogovora: Ambasada Srbije ide u Jerusalem, Izrael priznaje Kosovo

317
foto: Reuters

Washington — Srbija i Kosovo potpisali su u Bijeloj kući u Washingtonu dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

Dogovor uključuje izmeštanje Ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, te uspostavljanje diplomatskih veza između Kosova i Izraela, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon dvodnevnih sastanaka s zvaničnicima Trumpove administracije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti dogovorili su se o saradnji na nizu ekonomskih frontova.

Dogovoreno je i da će Kosovo uvesti moratorij na traženje članstva u međunarodnim organizacijama u trajanju od jedne godine, kao i da će Srbija uvesti jednogodišnji moratorij na svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

“Kosovo i Izrael će se priznati međusobno”, također piše u dogovoru.

Inače, Trumpova administracija priznala je Jerusalem za izraelsku prijestolnicu 2017. godine, a godinu dana kasnije premestili su tamo i svoju ambasadu, pdosjeća RSE.

Trump je poručio kako su Kosovo i Srbija postigli veliki pomak u ekonomskoj saradnji. Dodao je i da su Kosovo i Izrael usaglasili normalizaciju odnosa i uspostavljanje diplomatskih veza.

(StarMo)