Naslovnica Politika Dilberović: Zajednički pristup reformskom procesu obrazovnog sistema

Dilberović: Zajednički pristup reformskom procesu obrazovnog sistema

430
Elvira Dilberović

Mostar – Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović pozvala je nadležne u Vladi KS, Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS, kao i sva resorna ministarstva drugih kantona na zajednički pristup reformskom procesu obrazovnog sistema radi dobrobiti cijele zajednice.

Odluka Vlade Kantona Sarajevo donesena 20. decembra, a odnosi se na formiranje Ekspertnog tijela koje bi trebalo u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS, rukovoditi reformskim procesima u obrazovnom sistemu ovoga kantona u iduće tri godine, iznenađuje i odstupa od principa zajedničkog djelovanja i usklađivanja obrazovnih politika koje su neophodne unutar svih kantona u Federaciji BiH – navodi ministrica Dilberović i dodaje:

“Ovo ministarstvo već godinama upozorava na neujednačenost obrazovnih politika u Federaciji BiH i potrebu ujednačavanja nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja”.

Podsjeća i da je 2015. godine formirano Stručno tijelo za izradu dokumenta Strateški pravci razvoja obrazovanja u Federaciji 2016.-2020., čemu je Koordinacija ministara obrazovanja i nauke, čiji član je i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS, dala punu podršku.

FMON je izvršilo detaljnu, stručnu analizu obrazovnih politika u Federaciji BiH, a rezultat je zaključak da su evidentna odstupanja od Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.
Nažalost, preporuke usvojene na Koordinaciji nikada nisu implementirane od kantonalnih ministarstava – zaključuje ministrica Dilberović.

Smatra i da je PISA istraživanje 2018., nažalost, potvrdilo da je nužna izrada Akcionog plana za implementaciju zajedničke jezgre nastavnih planova i programa, koji bi se definirali na ishodima učenja, na način da se nastavni planovi i programi kantona u Federaciji BiH međusobno usklade.

(StarMo)