Naslovnica BiH Dilberović: Sjajna šansa za studente iz BiH

Dilberović: Sjajna šansa za studente iz BiH

517

Sarajevo — Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović sastala se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s predsjednikom Doha instituta za postiplomske studije iz Katara profesorom Yasirom Suleimanom, saopšteno je iz Federalne vlade.

Profesor Suleiman upoznao je federalnu ministricu s dvogodišnjim programom postidplomskih studija na Doha institutu, naglasivši da su raspoloženi stipendirati nekoliko studenata iz Bosne i Hercegovine na ovoj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi.

Ministrica je, shodno nadležnostima koje ima Federalno ministarstvo, dala podršku ovoj ideji, kazavši da je to izvrsna šansa za studente iz Federacije BiH i BiH da nastave školovanje.

Profesor Suleiman je pojasnio da na Doha institutu studenti iz čak 34 zemlje svijeta izučavaju društvene i humanističke nauke, a da stipendije koje nude podrazumijevaju pokrivanje kompletnih troškova studija, uključujući prevoz, smještaj, zdravstveno osiguranje i džeparac.

Posebno je istakao da je institut mjesto gdje postidplomci, pored studiranja, imaju priliku da se povežu s kolegama iz različitih zemalja svijeta.

Prvi poziv za stipendije trebao bi, kako je rečeno, biti otvoren 1. novembra ove godine i trajat će do kraja januara 2020. godine. Jedan od osnovnih uslova za apliciranje je dosadašnji uspjeh studenata.

Ministarica Dilberović je izrazila nadu će u narednim godinama rasti broj stipendija za studente iz FBiH i BiH na Doha institutu za postdiplomske studije.

(StarMo)