Naslovnica Mostar Dilberović: Najlošiji izbor je ne glasati, Mostar treba jedinstvenu listu

Dilberović: Najlošiji izbor je ne glasati, Mostar treba jedinstvenu listu

367
Elvira Dilberović

Sarajevo — Bivša ministrica nauke i obrazovanja Elvira Dilberović u jako osjetljivom periodu postala je ambasadorica naše zemlje u Švedskoj.

U intervju za portal Klix.ba govori o najvažnijim pitanjima na kojima je radila, ali i predstojećim lokalnim izborima na kojim je glas dijaspore posebno važan.

“Kao ambasadorica, ali i kao Mostarka, imam dužnost i odgovornost ukazivati na važnost glasanja kao demokratskog čina, bez obzira na pojedine nepovoljnosti koje sam ranije navela. Najlošiji izbor je ne glasati, naročito u slučaju Mostara, u kojemu građani punih 12 godina nisu imali demokratsko pravo da glasaju. Na svu sreću, svim Mostarcima, kako u domovini, tako i van njenih granica, pružena je mogućnost da svojim glasom utječu na sudbinu svih građana Mostara.

Mostar treba biti jedinstveni grad, otvoren za građane svih nacionalnih, vjerskih, ideoloških, i drugih uvjerenja, grad čiji će čelni ljudi u gradskim institucijama biti servis svojim građanima, evropski grad, a nipošto nečiji stolni grad. Mostar treba jedinstvenu listu, kako bi se pokazala zajednička opredijeljenost za Mostar po mjeri njegovih građana.

Stoga molim Mostarke i Mostarce, ma gdje živjeli, da se registriraju ukoliko to nisu obavili, do 6. oktobra 2020. godine do ponoći. Svi koji su se uspješno registrirali za lokalne izbore 2020., ne trebaju se ponovo registrirati za Izbore u Mostaru. Ukoliko im nedostaju potrebni dokumenti za registraciju, Ambasada BiH u Stockholmu, Komunikacijski centar za dijasporu i grupa mladih aktivista Glasaj iz dijaspore za Mostar, stoje im na usluzi”, kazala je Dilberović.

Takođe je izrazila zahvalnost svim Bosancima i Hercegovcima u Švedskoj i Finskoj, udruženjima, vjerskim zajednicama, pojedincima, na korektnoj saradnji, izuzetnom angažmanu tokom procesa registracije i pomoći da zajednički uradimo opće dobro.

Kompletan intervju je ovdje.

(StarMo)