Naslovnica Politika DF: Takozvana “konstitutivnost naroda”

DF: Takozvana “konstitutivnost naroda”

812
predsjednik DF-a, Željko Komšić; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Demokratska fronta (DF) se u nedjelju oglasila saopštenjem za javnost u kojem se navodi kako “ministar vanjskih poslova Hrvatske krši preporuke Evropske komisije Bosni i Hercegovini”.

“Demokratska fronta poziva ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana da prestane ulagati napore s ciljem udaljavanja Bosne i Hercegovine od evropskih pravnih standardna i evropske pravne stečevine.

Tokom svoje posjete Sarajevu ministar Grlić Radman grubo je napao Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, promovirajući zaostali etnički princip takozvane ‘konstitutivnosti naroda’.

Podsjećamo ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske da je upravo Evropska komisija u svojim preporukama Bosni i Hercegovini naložila uvođenje pune jednakopravnosti građana, a ne cementiranje etničkog koncepta kakav je koncept tzv. ‘konstitutivnosti naroda’.

Grlić Radman ovakvim pristupom podriva preporuke Evropske komisije i sabotira provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Takvo političko djelovanje nije problem samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za institucije Evropske unije”, stoji u saopštenju DF-a.

(StarMo)