Naslovnica Politika DF: RS je posljedica genocida

DF: RS je posljedica genocida

238
predsjednik DF-a, Željko Komšić; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Demokratska fronta (DF) se oglasila saopštenjem za javnost u kojem se navodi kako je očito da član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ne poznaje temeljne postulate međunarodnog prava, kao što je to, na primjer, ko su subjekti međunarodnog prava.

“Bosanskohercegovački entitet RS nije subjekt međunarodnog prava, jer nije nikakva država nego posljedica genocida.

Ako se podsjetimo presude Međunarodnog suda pravde iz Haga, donesene 2007. godine, tamo je utvrđeno da su genocidne institucije tada takozvane RS osmislile (političke i vojne), planirale i provele aktivnosti koje su za rezultat imale genocid, uz to da je to tadašnja SR Jugoslavija (danas Srbija), znala ali nije učinila ništa da to spriječi, onda je i laiku jasno da je na međunarodnom planu identifikovan onaj ko je imao i realizirao genocidne namjere.

Osim toga imamo i niz presuda iz Haga, prema pojedincima iz političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske koji su presuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje, što su oni ostvarivali kroz udruživanje u zločinački poduhvat sa ciljem činjenja genocida.

Kada to znamo, onda je sasvim jasno da bilo ko u svijetu neće nikada podržati ideju da nešto što je nastalo na genocidu i etničkom čišćenju postane suverenom državom”, stoji u saopštenju DF-a.

Podsjećaju da su se čule poruke svjetskih državnika povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, koje nedvojbeno govore u korist podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

“… tako da ove igrokaze i samoreklamiranje Milorada Dodika teško da bilo ko može shvatiti drugačije osim da idu u korist jedne istočne zemlje, koja ovdje planirano i organizirano destabilizira Bosnu i Hercegovinu, kako bi se omeo i zaustavio naš put u NATO i Evropsku uniju”, navodi se u saopštenju DF-a.

(StarMo)