Naslovnica Politika DF: Pripremljen je anti-Tegeltija zakon

DF: Pripremljen je anti-Tegeltija zakon

173

Sarajevo — Demokratska fronta (DF) u toku sljedeće sedmice uputiti će u parlamentarnu proceduru prijedlog novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, saopšteno je iz DF-a.

“Brojne pravosudne afere i neuređenost pravosuđa generator su korupcije u BiH. Da bi se afere u pravosuđu spječile, mi u DF-u temeljem Mišljenja Evropske komisije, koje poziva na isto, smatramo da je nužno promijeniti Zakon o VSTV-u.

Stoga smo pripremili tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužilačkom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno neovisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi obezbjedila i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTV-a, te koji bi imao svojstvo pravnog lica, a birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH”, navodi se u saopštenju.

Demokratska fronta navodi da je odmah po objavi Mišljenja Evropske komisije krenula sa radom u cilju izmjene Zakona o VSTV-u. “Očekujemo od političkih opcija koje se zalažu za borbu protiv korupcije ili da podrže rješenja koja DF nudi, ili da s tim u vezi daju svoje sugestije na tekst prijedloga zakona, koje ćemo ukoliko su u skladu sa pozitivnim pravnim propisima rado uvažiti”, dodaju iz DF-a.

Demokratska fronta se u saopštenju za javnost pridružuje pozivima Delegacije Evropske unije u BiH i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koji sugerišu predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, podnošenje ostavke, “s obzirom da su brojne afere koje se vežu za njegovo djelovanje dovele do gubitka povjerenja građana u pravosuđe”.

(StarMo)