Naslovnica Politika DF predstavio prijedloge izmjena Izbornog zakona

DF predstavio prijedloge izmjena Izbornog zakona

533

Sarajevo — Klub poslanika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, uz prijedlog pratećih amandmana na Ustav BiH.

Prijdloge su danas na press-konferenciji u Sarajevu prezentirali predsjedavajući i član tog Kluba: Dženan Đonlagić i Zlatan Begić.

Đonlagić je kazao da će ova rješenja “otkloniti sistemsku diskriminaciju u Ustavu BiH i Izbornom zakonu BiH”. Bazirana su, prvenstveno, na evropskim standardima i na civilizacijskim vrijednostima.

Po njegovim riječima, sa ovim implementiranim rješenjima došli bi do ukidanja postojeće diskriminacije u Izbornom zakonu BiH i Ustavu BiH.

“Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona je sistematizirao i obuhvatio sve ono što smo čuli u prethodnom periodu da su bile anomalije u postojećem Izbornom zakonu i ono što se predlagalo da se unaprijedi u Izbornom zakonu BiH” – kazao je Đonlagić.

Napomenuo je da je u izmjenama i dopunama Izbornog zakona obuhvaćeno sve ono što se u prethodnom periodu pojavilo kao nedostatak u izbornom zakonodavstvu i u izbornom procesu u BiH.

Ovaj prijedlog izmjena je obuhvatio uvođenje moderne tehnologije u izborni proces, da se preduprijede bilo kakve malverzacije oko glasačkih listića. Predviđena je zabrana kandidovanja za presuđene ratne zločince, zatim održavanje izbora u Gradu Mostaru nakon više od 10 godina, depolitizacija izborne administracije…

Izrazio je nadu da će u narednom periodu biti otvorena javna rasprava o ovim prijedlozima i da će u redovnoj parlamentarnoj proceduri biti riješeno “višedecenijsko pitanje koje opterećuje i političku scenu BiH i njen evropski put”.

Član Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Zlatan Begić je kazao da se ovim amandmanima omogućava i raspuštanje, odnosno prestanak mandata izabranim zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH, ukoliko Parlamentarna skupština ne izvršava svoje dužnosti.

Također se omogućava prestanak mandata i prijevremeni izbori za članove Predsjedništva BiH, ukoliko Predsjedništvo ne obavlja svoju funkciju.

Begić je naveo da bi predloženim amandmanima Dom naroda trebao da postane dom u kojem će se raspravljati i odlučivati po onim pitanjima koja se mogu podvesti pod vitalni interes konstitutivnih naroda, dok se zakonodavna aktivnost locira u Zastupnički dom.

(StarMo)