Naslovnica Politika DF: O izmjenama Izbornog zakona neće odlučivati Plenković

DF: O izmjenama Izbornog zakona neće odlučivati Plenković

231
Andrej Plenković

Sarajevo — Demokratska fronta se oglasila saopštenjem za javnost u kojem poručuje premijeru Republike Hrvatske da Izborni zakon BiH nikada neće biti promijenjen na način kako to želi predsjednik HDZ-a Dragan Čović, uprkos svoj mogućoj podršci Plenkovića.

“Svima je poznato da su HDZ-ovi zahtjevi za izmjenom Izbornog zakona u potpunoj suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u više slučajeva, da su u potpunoj suprotnosti sa evropskom pravnom tekovinom i evropskim standardima i principima. Plenković se podrškom koju najavljuje Čoviću suprotstavlja temeljnim postulatima Evropske unije, koje je Republika Hrvatska član.

Kao što takva nastojanja nisu urodila plodom u proteklim godinama, te je upravo zbog njih Dragan Čović na izborima za člana Predsjedništva BiH doživio bolan i zaslužen poraz, tako ni u budućnosti neće uroditi plodom.

O izmjenama Izbornog zakona BiH neće odlučivati Plenković, nego građani Bosne u Hercegovine putem svojih političkih predstavnika”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju dalje stoji da, za razliku od HDZ BiH, koji svoje političke želje za izmjenom Izbornog zakona temelji “na anticivilizacijskim i antievropskim principima”, Demokratska fronta je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH “koji je u potpunosti usklađen sa Mišljenjem Evropske komisije”.

“Upravo zbog toga, prijedlog DF-a ima potpunu podršku svih probosanskih stranka, ali i međunarodne zajednice. Pozivamo premijera Republike Hrvatske da detaljno prouči prijedlog DF-a, kako bi se upoznao sa načinom izmjena Izbornog zakona na temelju evropskih pravnih principa, pogotovo zbog toga što znamo da su u tome smislu HDZ-ova nastojanja u Evropskom parlamentu doživjela potpuni debakl”, stoji na kraju saopštenja DF-a.

(StarMo)