Naslovnica Politika DF: Čović i HDZ da se suoče sa istinom

DF: Čović i HDZ da se suoče sa istinom

120
Dragan Čović

Sarajevo — S obzirom na tvrdnje predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, da će kako je danas kazao, do kraja godine osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, pozivamo HDZ i Dragana Čovića, da pred međunarodnim zvaničnicima, na koje se često poziva, za istim stolom, zajedno prođemo kroz sve presude Evropskog suda za ljudska prava, te da utvrdimo da li u tim presudama uopće postoji bilo kakvo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, poručili su iz Demokratske fronte.

“Mi, u Demokratskoj fronti, smo u više navrata čitali sve presude Evropskog suda za ljudska prava i nismo naišli na to da presude pominju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, stoga i upravo zato smatramo da nešto što ne postoji ne može biti osnov za djelomične izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Ono na što smo naišli, i to u više presuda Evropskog suda za ljudska prava jeste preporuka da se odbaci princip konstitutivnosti naroda, a na tim presudama bazira se i Mišljenje Evropske komisije. Međutim, mi u DF-u smatramo da HDZ i Dragan Čović ne bi trebali propustiti priliku da pred međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima svih parlamentarnih stranka, dokažu postojanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda”, navode iz DF, prenosi Patria.

Uvjereni su kažu da će HDZ i Dragan Čović poslušati savjet visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je poručio, citiramo – da je za rješavanje svih problema potrebno da političari ostanu za istim stolom, čak i kada je teško.

Ukoliko HDZ i Dragan Čović uvaže ove riječi visokog predstavnika, biće to dobra prilika da uz prisustvo predstavnika parlamentarnih stranaka i predstavnika međunarodne zajednice, konačno, a i zbog šire javnosti, interesa svih građana i naroda, svi zajedno utvrdimo ko govori istinu, a ko pokušava obmanuti javnost.

“Neka HDZ i Dragan Čović pokažu više hrabrosti u suočavanju sa istinom”, poručili su iz DF.

(StarMo)