Naslovnica Region Desničari protiv festivala s Kosova u Beogradu

Desničari protiv festivala s Kosova u Beogradu

577
foto: RSE

Beograd — Jake policijske snage obezbjeđuju beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u kojem je u toku otvaranje festivala „Mirëdita, dobar dan!“, na kojem se publici u Beogradu predstavljaju savremeni umjetnici sa Kosova, a protiv kojeg protestuju desničarske organizacije.

Nekoliko desetina ljudi, predvođenih predsjednicom desničarske Srpske stranke Zavetnici Milicom Đurđević Stamenkovski, došlo je oko 18 sati za kada je najavljeno otvaranje festivala, do kordona policije koji ih je zaustavio desetak metara od ulaza u CZKD.

Okupljeni nose zastave Srbije i ‘Zavetnika’, transparente sa fotografijama srpskih manastira na Kosovu i uzvikuju parole o Kosovu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Sam CZKD, gdje će festival biti otvoren, već je tokom dana bio oblijepljen plakatima i porukom “Mirdita, laku noć”, a društvenim mrežama osvanuli su pozivi na protest protiv festivala.

U objavi na svojoj Facebook stranici, ranije uoči festivala, predsjednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski najavila je organizovani dolazak na, kako je napisala, „miran protest provodom festivala“.

Na protest je preko društvenih mreža pozvao i Damnjan Knežević, vođa neregistrovane inicijative „Nema predaje Kosova i Metohije“, koji je početkom godine predvodio i takozvane „narodne patrole“ koje su presretale i prijetile migrantima u Beogradu, zbog čega je i saslušavan u policiji.

Saopštenjem se oglasila i Srpska radikalna stranka (SRS), haškog osuđenika Vojislava Šešelja. Oni su 21. oktobra na svojoj internet-stranici naveli da “nijedna ozbiljna država ne bi dozvolila održavanje festivala Mirdita – dobar dan, jer se radi o antidržavnoj propagandi i promociji lažne države Kosovo”.

(StarMo)