Naslovnica Život Desnica “osvojila” Italiju

Desnica “osvojila” Italiju

120

Rim — Giorgia Meloni vjerovatno će postati prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfirala na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, ocjenjuje Reuters, a prenose hrvatski mediji.

Međutim, Meloni i njezini saveznici suočavaju se s povećim spiskom izazova, uključujući skok cijena energenata, rat u Ukrajini i ponovno usporavanje treće najveće ekonomije eurozone.

“Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj tački. Od sutra moramo dokazati svoju vrijednost”, rekla je 45-godišnja Meloni dobro raspoloženim pristašama svoje nacionalističke stranke Braćo Italije u ponedjeljak ujutro.

Meloni umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja je kao mainstream političku grupaciju poput britanskih konzervativaca.

Obećala je da će nastaviti podržavati politiku Zapada prema Ukrajini i da neće eksperimentirati s fragilnim italijanskim finansijama.

Evropske prijestonice i finansijska tržišta pomno će pratiti njene rane poteze s obzirom na euroskeptičnu prošlost i ambivalentan stav njenih koalicijskih partnera prema Rusiji.

U svom pobjedničkom govoru Meloni je imala pomirljiv ton.

“Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Italijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja”, poručila je.

“Vrijeme je za odgovornost”, dodala je.

(StarMo)