Naslovnica BiH Deset optuženih za krijumčaranje velikog broja migranata

Deset optuženih za krijumčaranje velikog broja migranata

577
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Kroz suradnju Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, u okviru međunarodne regionalne operacije u kojoj su tužiteljstva i agencije za provođenje zakona te tri zemlje suradnjom otkrivale organizirane skupine za krijumčarenje migranata, podignuta je optužnica protiv 10 osoba zbog organiziranog krijumčarenja ilegalnih migranata.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 141 ilegalnog migranta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv: Nenada Mirkovića, zvanog “Neno” (rođenog 1981. godine u Bijeljini), Nikole Simića (rođenog 1994. godine u Bijeljini), Dražena Vićanovića (rođenog 1995. godine u Bijeljini), Milana Petrovića, zvanog “Mikara” (rođenog 1995. godine u Bijeljini), Ognjena Vidakovića, zvanog “Ogi” (rođenog 1995. godine u Loznici, nastanjen u Zvorniku), Marjana Vilotića (rođenog 1991. godine u Bijeljini), Nikole Kokanovića (rođenog 1999. godine u Bijeljini), Mirka Bjelovića (rođenog 1997. godine u Brčkom), Đorđa Puzigaće (rođenog 1992. godine u Mrkonjić Gradu, nastanjen u Brčkom) te Anđela Tešića (rođenog 1996. godine u Brčkom).

Optuženi se terete da su, u prvoj polovini 2019. godine, nakon što je optuženi Nenad Mirković, organizirao skupinu ljudi radi izvršenja kaznenog djela krijumčarenja osoba, pristupili navedenoj skupini i zajedničkim djelovanjem, sa više osoba s područja BiH, Srbije i Hrvatske, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Irana, Bangladeša, Pakistana, Maroka, Afganistana, Sirije, Indije i drugih zemalja, preko teritorije BiH, s ciljem njihovog nezakonitog transporta prema zemljama EU, postupajući protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili krijumčarenje migranata sa područja Srbije u BiH, zatim njihov smještaj i dalji ilegalni transport preko teritorije BiH, s ciljem daljeg ilegalnog prebacivanja na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Istragom je utvrđenog da su optuženi sudjelovali u krijumčarenju najmanje 141 ilegalnog migranata, te time ostvarili značajnu nezakonitu imovinsku korist, kao i nanijeli štetu ugledu Bosne i Hercegovine u pogledu borbe protiv ilegalnog krijumčarenja migranata.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organiziranja skupine ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 100 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 150 dokaznih materijala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(StarMo)