Naslovnica BiH “Dešava se ono na šta smo upozoravali…”

“Dešava se ono na šta smo upozoravali…”

170
foto: RTRS

Banja Luka — U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj registrovano je 76 novih slučajeva virusa korona.

Ukupno je testirano 506, a registrovan je i jedan smrtni slučaj, prenosi Patria.

U Banjaluci je potvrđeno 11 novozaraženih, u Zvorniku devet, Bijeljini i Prnjavoru po pet, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Rogatici i Han Pijesku po četiri i iz ostalih opština tri ili manje.

Doktorica Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Srpske, rekla je da je u Republici Srpskoj registrovano više od 5.000 zaraženih.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je pogoršana epidemiloška situacija, te apelovao na građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera.

Iz Instituta su naglasili da najveći rizik zaraze virusom potiče od privatnih druženja uz preporuku građanima da vode računa o distanci i nošenju zaštitne opreme. U RS je pređen broj oboljelih od 5.000 od početka epidemije.

“Upravo se dešava ono na šta smo upozoravali od početka ovog zadnjeg porasta broja oboljelih u RS. Mi od prvog juna stalno imamo porast broja oboljelih, to se najbolje vidi kad se gleda na sedmičnom nivou. Iz sedmice u sedmicu imamo sve veću i veću incidenciju. Najveću incidenciju smo imali u prošloj sedmici”, kazala je Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako je navela, kad dolazi do porasta broja oboljelih doći će i do porasta broja hospitalizovanih i smrtnih slučajeva.

“Kapaciteti bolnica se ponovo pune. U UKC RS 75 oboljelih je hospitalizovano, a u ostalim bolnicama nalazi se 205 hospitalizovnih. Njih 20 je na respiratoru. Nažalost, povećan je i broj i smrtnih slučajeva. Starosna granica osoba koje umiru od COVID-19 se, nažalost, spušta. Moramo naglasiti da smo prošle sedmice imali smrtni slučaj osobe iz grupe od 35 do 49 godina i sedam smrtnih slučajeva u dobi od 50 do 64 godine. Vrlo upozoravajuća činjenica i još jednom ponavljamo na neophodnost poštovanja mjera. Svaki put kad idemo da se nađemo s nekim, kad idemo u neko društvo, moramo dobro promisliti da li je to sigurno za nas, da li je sigurno za našu porodicu. Novooboljeli su i dalje iz mlađe dobne grupe. Oni koji su iz nešto starijih dobnih grupa su najčešće zaraženi tako što su im ove mlađe osobe u familiji donijele ovu infekciju. Ljeto je, vrijeme je kad se ljudi okupljaju, ali to nosi veliki rizik i taj rizik vidimo u broju oboljih, hospitalizovanih i umrlih”, navela je Aćimović.

(StarMo)