Naslovnica Politika Demokrate pobijedili u “Trumpovoj” saveznoj državi

Demokrate pobijedili u “Trumpovoj” saveznoj državi

366

Washington — Američke demokrate odnijeli su pobjedu u utorak u Kentuckyju gdje republikanski guverner, koji je uživao podršku Donalda Trumpa, nije osvojio novi mandat, a osigurali su i većinu u parlamentu savezne države Virignije u kojoj su Trumpovi protivnici ojačali.

Ishodi izbora održanih u utorak u u četiri savezne države, među kojima su još i Mississippi i New Jersey, mogli bi biti pokazatelj za predstojeće predsjedničke izbore na kojima će 2020. američki predsjednik Donald Trump pokušati osvojiti drugi mandat, prenose hrvatski mediji.

U Kentuckyju demokrata Andy Beshear, ministar pravosuđa te savezne države, čiji je otac Steve bio zadnji guverner u toj državi iz redova demokrata, osigurao je tijesnu pobjedu nad republikanskim guvernerom Mattom Bevinom kojeg je na završnom predizbornom skupu podržao Trump.

Iako poraz predstavlja udarac za Trumpa koji je relativno popularan u Kentuckyju, za njega je možda više zaslužan gubitak Bevinovog ugleda. Ankete su pokazivale da je Bevin među najnepopularnijim guvernerima nakon što se sukobljavao s učiteljima i sindikatima.

Beshearova pobjeda mogla bi ojačati za sada male šanse demokrata da smijene vođu većine u Senatu republikanca Mitcha McConnella iz Kentuckyija čiji mandat istječe sljedeće godine i sprema se ponovo ga osvojiti na izborima.

Demokrati su u utorak osvojili većinu u oba doma parlamenta savezne države Virginije u kojoj su do tada vladali republikanci tijesnom većinom. To daje toj stranci prvi put u 25 godina punu kontrolu nad skupštinom te savezne države.

U Mississippiju republikanski političar i zamjenik guvernera Tate Reeves porazio je ministra pravosuđa te savezne države Jima Hooda, umjerenog demokratu koji podržava pravo na nošenje oružja i protivi se pravu na abortus.

Poput Bevina Reeves je vodio kampanju kao žestoki zagovornik Trumpa u državi koju je Trump premoćno osvojio 2016. Trump je Reevesa podržao dolaskom na njegov predizborni skup prošle sedmice.

U New Jerseyu očekuje se da će demokrati zadržati većinu u parlamentu te savezne države.

(StarMo)