Naslovnica Politika Delegati HDZ-a i HNS-a: Zasjedati i uslovima krize zbog koronavirusa

Delegati HDZ-a i HNS-a: Zasjedati i uslovima krize zbog koronavirusa

341

Sarajevo — Delegati HDZ BiH-HNS u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednako kao i njihove kolege u Predstavničkom domu smatraju kako nema nikakvog razloga da Parlament Federacije BiH ne zasjeda u uslovima krize nastale zbog pandemije koronavirusa.

“Naša je ljudska, moralna, a na kraju i ustavna obaveza raditi svoj posao i u kriznim uslovima, jednako kao što ga rade i mnogi drugi. Uz obavezno poštivanje mjera zaštite, smatramo da je moguće održati zasjedanja oba doma te donijeti neophodne Izmjene i dopune Poslovnika o radu koje su već spremne, a koje bi nam omogućile on-line zasjedanja”, poručili su delegati HDZ BiH-HNS u Domu naroda Parlamenta F BiH, prenose bh. portali.

Odbacili su svaku mogućnost suspendiranja ustavnih nadležnosti zakonodavnoj vlasti od strane pojedinih zvaničnika izvršne te naglasili kako teret krize nastale zbog pandemije koronavirusa trebaju preuzeti svi te svojim radom i angažiranjem dati doprinos pronalasku najefikasnijih mjera oporavka.

“Zbog pandemije virusa covid-19 koji je paralizirao cijeli svijet, svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti, predstavnici vlasti svakako najveći. Svjesni smo kako uporedo s mjerama zaštite zdravlja ljudi, aktivno treba raditi na mjerama opstanka i spašavanja ekonomije. S tim u vezi bit će neophodno mijenjati postojeća i donositi nova zakonska rješenja kojima ćemo odgovarati na izazove pred kojima smo se našli”, poručuju delegati HDZ BiH-HNS naglašavaju kako nije vrijeme političkih prepucavanja, već odgovornosti prema poslu kojeg rade, uz puno poštovanje zakona i ustava.

“Samo zajedničkim angažiranjem možemo se uspješno boriti i izboriti s krizom koja nas je zahvatila zbog pandemije koronavirusa, posebno u složenim sistemima kakav je Federacija BiH. Pri tomu moramo biti svjesni da svako međusobno zadiranje u ustavne nadležnosti dodatno produbljuje ionako teško stanje u Federaciji BiH i BiH. Oni koji su nas birali kao i oni koji pune budžet Federacije BiH od nas očekuju da radimo i dodatno se angažiramo na donošenju zakona koji će pomoći u izlasku iz krize. Nema nijednog razloga da ne radimo svoj posao i damo svoj doprinos u ovim teškim vremenima”, poručili su delegati HDZ BiH-HNS u Domu naroda Parlamenta F BiH.

(StarMo)